Jag är ett fan av Star Trek, låt gå att jag inte kan namnet på alla i besättningen. Inte heller kan jag namnge exakt vilket avsnitt där Picard första gången mötte rasen “Borg”.

Men jag skulle kalla mig tillräckligt stort fan för att ändå uppskatta när det kommer en ny film eller serie i franchisen.

Man kan även ett fan av den “moderna” action/sci-fi genren som har varit mer eller mindre normen om hur man bygger sci-fi filmer numera. Den typ utav sci-fi som fokuserar mer på intensiva rymdstrider snarare än djup dialog.

Därför hade jag inget emot de J.J. Abrams regisserade filmerna som kom innan Beyond. De fokuserade mer på intensiva strider och sköna effekter snarare än livsförändrande “story”. Tv-serierna är platsen där Star Trek kan få briljera med sitt välskrivna manus.

Beyond är annorlunda emot den första filmen och Into Darkness på det sätt att den ger ändå störst respekt till källmaterialet.
De två första filmerna var bra filmer men det var lite för lite utav två aspekter som gör Star Trek till vad det just är.
Utforskning och utomjordiska raser.

Detta finner vi bra blandat med otroligt snygga rymdstrider i Beyond. Det är en perfekt blandning av närgående slagsmål och episka rymdstrider.

Star Trek Beyond är en ok film som (trots byte av regissör) ändå lyckas både ta källmaterialet på allvar såsom att behandla biobesökaren med respekt. Det största problemet jag har med filmen är klippningen.

När man ser Enterprise ta sig an ett fiendeskepp, eller bara en sådan sak som att man vid ett tillfälle får se hur en “Warp-flugning” ser ut i profil.  Detta är några exempel på scener där man verkligen SER vad som händer. Det är relativt få klipp (iallfall få klipp med tanke på att regissören är tidigare känd för samtliga Fast and the Furious titlar). Jag älskar actionscener där man hänger med och hinner registrera vad som händer på filmduken.

Däremot när besättningen slåss på marknivå så är klippningen så intensiv och fragmentarisk så att Quicksilver på speed inte ens skulle kunna hänga med i sekvensen.

Den här typen utav filmklippning (som är alldeles för populär inom dagens mainstream-film) är fruktansvärt vidrig och jag saknar verkligen den tid då poängen med actionsekvenser var att man faktist skulle kunna se, och hänga med på vad som händer. Men det är väl därför de flesta av mina absoluta favoriter inom action-genren ändå kommer ifrån Kina? Ett land som än idag verkligen ser heder i arbetet av att göra en bra action-scen “på riktigt”.

Förutom epilepsiframkallande slagsmål så var det här en ok film. Regin lämnade lite att önska men manuset var väldigt välskrivet av Simon Pegg. Det märks att han ville göra ett bra tillägg i Star Trek’s redan stora universum.

Sevärd film, men kanske inte den bästa i “trilogin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.